miercuri, 27 octombrie 2010

Luceferii la festival

Microbuzul e gata de plecare, destinaţia Săvârşin. Acolo se va desfăşura Festivalul literar „Dorel Sibii”, ediţia a-XII-a. Printre pasageri şi câţiva luceferi(membrii ai Cenaclului literar „Luceafărul”):Rely Tarniceri, Monica Radu Iacob, Eugen Pădureanu şi subsemnatul. Cam puţini, nu? Ştiu despre Horia(necriticul)că se pune bine cu socru-său pornit spre cele veşnice iar Vlad(şeful luceferilor) pune la adăpost recolta de nuci, din anul acesta, pentru a nu fi „prăduită” de vecinii binevoitori. Despre ceilalţi nu pot, din păcate, să vă spun nimic.
Plecăm. Pe traseu, poetul Vasile Dan, redactorul-şef al revistei „Arca”, ne pune în temă cu programul manifestăriişi ne dă asigurări privind cazarea. Se fac glume, se spun poveşti şi iată-ne ajunşi la destinaţie.
O zi de toamnă din cele care nu se uită. Sântem trimişi la cazare, trebuie să fim rapizi, peste puţin timp va avea loc deschiderea festivalului, în sala de ceremonii a primăriei. Ne întâmpină poetul Ioan Vodiceanu, organizatorul principal, de fapt, sufletul acestui festival.
Luceferii, după ce au servit câte o cafea, timp în care are loc, să zicem socializarea, luarea contactului cu ceilalţi participanţi, s-au aşezat cuminţi loc în sala de festivităţi aşteptând începerea ostilităţilor. Sânt remarcaţi cei din Făget şi directorul casei de cultură(I.Pavel) din Săvârşin, care se întrec în glume şi replici tăioase, spre deliciul asistenţei.
Cuvântul de deschidere este rostit de primarul localităţii urmat de vernisajul expoziţiei de pictură şi artă decorativă, autor Eugenia Olar din Lugoj, prezintă prof.dr.Doroghi Alexandru. Luceferii au admirat piesele expuse,fiind extrem de încântaţi de cele cu motive decorative.
Urmează unul din punctele tari ale fetivalului: lectură publică susţinută de participanţii la Tabăra de Creaţie a Tinerilor Scriitori, aleşi pe sprinceană de poeţii Vasile Leac şi Vasile Dan. Luceferii sânt numai ochi şi urechi, păreau impresionaţi dar n-au făcut declaraţii certe pe această temă. Personal am fost cucerit de unii dintre ei, care au prezentat, într-adevăr, poeme admirabile. Dumitru Bădiţă şi Oana Cătălina Ninu au fost laureaţii concursului de creaţie
După un moment folk, susţinut de Gheorghe Popovici(primit proaspăt în U.S.R), luceferii au urmărit cu atenţie dezbaterea, moderată de poetul Vasile Dan, pe tema: „Poezie şi muzică, muzică şi poezie”.
Nu se stinsese încă ecoul dezbaterii(fusese şi intervenţii furtunoase, precum cea a poetului Gligor Sava)că ne trezim direct într-o lansare de carte: „Invitat la Săvârşin”, autor poetul Cristian Bădiţă.
O veste care produce rumoare, sântem invitaţi la masă pe Dealul lui Moş... nu i-am reţinut denumirea, dar să-i zicem Precup. Afară e frumos şi urcuşul ne-a crescut pofta de mâncare, mai ales că odată ajunşi a apărut şi pălinca pe masă. Păcat că reprezentanţii noştri de seamă în ale pălincii lipseau, dar s-au găsit sulpinitori berechet. Meniul, destul de simplu: mici şi mâncare de fasole, cum numai săvârşinenii ştiu să o pregătească. De reţinut, la vreme de criză, porţiile erau la cerere, fără nici o limitare.
O nelinişte îşi făcuse loc, nimeni nu ştia ce se va întâmpla cu focul de tabără, până nu s-a arătat poetul Ioan Matiuţ(a venit mai târziu, fusese gripat şi a aşteptat să-i scadă febra), care a risipit toate temerile. Deci s-a măncat, s-a băut, s-a cântat şi n-o să mă credeţi, s-a jucat şi şah.
Ziua a-II-a a fost o zi cu nori şi ploaie, acordarea premiului „Principesa Margareta” s-a produs tot la primărie şi i-a fost acordat poetului ieşean Casian Maria Spiridon, redactorul-şef al revistei „Convorbiri literare”. Am vizitat, apoi, parcul şi castelul regal. Pe ploaie, mi-a fost foarte greu să pătrund în livada regală, de unde am sustras o plasă de mere, goldăn şi ionatane, care mi-a fost repede atacată. Fiecare participant dorea să se înfrupte din merele regale.
Masa festivă a fost întinsă la restaurantul central, cu tot dichisul. Discuţii, libaţii şi desigur, îndestularea cu bucatele puse din belşug pe masă.
Pe nesimţite, a venit vremea să ne luăm la revedere şi iată-ne, din nou, în microbuz, cu regretul că timpul a trecut prea repede sau că festivalul a fost prea...scurt!

Constantin Butunoi



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu