marți, 20 noiembrie 2012

Un nou debut în cenaclu



La recenta întâlnire, membrii cenaclului au avut parte doar de poezie. Ambii protagoniști, respectiv Dacian Don și Iulian Petrescu, prin textele prezentate, s-au aliniat acestui mod de creație literară.



Primul, cunoscut în mediile literare, a mai avut și alte apariții de acest gen care au fost apreciate, al doilea este la prima experiență de acest fel și, normal, a fost cel mai încercat de emoții.



După ce Vladimir Belity, președintele cenaclului, ne-a propus păstrarea unui moment de reculegere în memoria lui Constantin Grigorușcuță, cenaclistul recent dipărut dintre noi, i-a invitat pe cei doi să-și prezinte producțiile literare.



Textele lui Iulian Petrescu excelează prin tema erotică și printr-o rostire patetică. Exprimările sale poetice sunt de început, au sensibilitate dar și multă inocență. Dacian Don este mai matur, accentuata tentă de esențializare și forța de sugestie sunt evidente. Limbajul și spiritul de frondă manifestat, precum și aplecările spre biografic îl apropie de douămiiști.







Din intervențiile susținute de Marius Golea, Petre Don, Rely Tarniceri, Monica Rodica Iacob, Domnica Pop, Livia Ciupav și Ioan Henț am reținut: Iulian Petrescu are sensibilitate, versifică relativ ușor, are ca model pe Păunescu și folosește în exces formule bătătorite(Petre Don); Petrescu are idei interesante dar uneori strică prin adăugiri inutile, multă atenție la cele care se referă la religie iar la Dacian este de apreciat ușurința în exprimare și când vrea ritmul îi iese de minune(Marius Gollea); exercițiul scrierii trebuie continuat, dublat de lectură și creșterea exigenței, Iulian poate obține creații de calitate(Monica Rodica Iacob).



La intrunire au participat și trei membri ai cenaclului literar„Lucian Emandi” din orașul Pecica: Pete Eugenia, Popa Rodica și Moș Tatiana. Din cele prezentate am ales:



Dacian Don

***
Așa că stau pe piciorul plaiului,
oile rumegă vise...
Ce bine ar fi să treaca lupul
pe la noi?
(behăie una, frustrata dracului!)
 
***
Istoria bolborosește:
când s-a născut Viteazul
atâta lașitate
pe câmpul de luptă
al istoricilor!



Iulian Petrescu

Te simt dulce sărată și amară,
Aș vrea să te gust,
Ca pe o cafea, dimineața
Când zorile se lasă.
Dar mi-e frică să nu te transformi
În apa mării Egee. ..................................................
(Iubire mediteraniană)

Constantin Butunoi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu