joi, 12 ianuarie 2012

Reuniune la început de an

După sărbători prelungite, duminica trecută, cenaclul „Luceafărul” s-a reunit și pe scenă a urcat un singur protagonist – Monica Rodica Iacob. Din motive, desigur întemeiate, Domnica Pop, în ultimul moment, a renunțat.
Întrunirea a pus-o la grea încercare pe M.R.I. , a deschis anul cenaclier și pe deasupra și-a serbat și ziua de naștere. S-a descurcat, citind unele dintre cele mai frumoase poeme din noua sa apariție editorială volumul „Mireasă colorată”, Ed.Mirador, Arad, 2011, a cucerit auditoriul și a fost și la înălțime cu așa-zisul protocol.
La ședință, mare aglomerație, președintele cenaclului Vlad Belity a trebuit să recurgă la decibelii vocii sale pentru a face ordine. Părea, după ce poemele au fost citite, că discuțile vor fi scurte, luceferii fiind cu gândul la protocolul ce se arăta substanțial dar, n-a fost deloc așa...
Participanții la discuții, și nu au fost puțini, s-au pus pe analize pe text, pe observații privind stilul, analogii și sinonimii cu alte scrieri, cu alți autori și nu uitau să-i adreseze urarea de rigoare La mulți ani. Încerc să redau, pe scurt, aprinsa dezbatere în cele ce urmează.
M.R.I. scrie o poezie așa-zisă trăită, punctele de plecare necazurile produse de un mediu neprielnic(Rodica Dehelean), modalitatea în care își concepe discursul poetic și stilul de metaforizare este ancorat realității literare de astăzi ( Marius Golea, Rely Tarniceri, Vladimir Belity). Nu a scăpat unor observații critice prin care i se reproșa: unele repetiții, exprimări care produc confuzii, ambiguități și lasă impresia de scriere grăbită (Mircea Pascariu).
Toți au subliniat meritele literare a lui M.R.I., fapt pentru care a fost și primită în U.S.R.(Uniunea Scriitorilor din România). S-a trecut apoi la sărbătorirea zilei de naștere a protagonistei, unde luceferii au dat dovadă de mult simț de răspundere. Toate acestea s-au petrecut în lipsa necriticului(Horia Șt. Simon), care a fost amintit și reamintit, întreg cenaclul fiind contrariat, dar se pare că lui nu-i pasă, e absorbit total de romanul la care lucrează. Dar să-mi țin gura, mă mai trezesc și pictat personaj negativ... Drept încheiere, înainte de a reda integral câteva poeme din cartea lui M.R.I., voi aminti că această ședință a fost și o ședință a reconcilierii literare, să zicem, Rely Tarniceri și-a cerut scuze pentru un incident literar provocat fără voie și care a neîndreptățit-o pe M.R.I.

Necrofagii
A rămas pe obraji prima durere,
De foame ataci un animal mai mare ca tine
Înveți să dai târcoale,
Te pregătești pentru acel moment,
„-când ataci trebuie să te apropii mai întâi”
E îngrozitor
Când nu poți să te aperi
Devii o pradă sigură.

Imaginea oglinzii din hol
Intru în casă
În fața oglinzii din hol
Opresc zâmbetul
Strălucirea din ochi
Răzuiesc rumeneală din obraji
Și rămân dincolo de piele
Singură.

Precum o balenă eșuată pe plaja ta
Mi-am întors pielea pe toate părțile
Dar nu ți-am găsit mângâierea.
***
Nu mă consider o aripă
Dar
Fâlfâi ca un breton
Căzut peste ochii unei adolescente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu