vineri, 5 aprilie 2013

Debut și lansare în cenaclu



Reuniunea cenacliștilor din 10 martie s-a petrecut sub semnul sărbătorii: aniversarea zilei de naștere a președintelui cenaclului, care a împlinit frumoasa și respectabila vârstă de 75 ani. Cu această ocazie Vladimir Belity, că despre el este vorba, a lansat noul său volum de versuri „Descântător splendorii ferecate”.

 

Dar lucrurile nu s-au oprit aici, ci s-a consumat și un nou debut, în persoana lui Claudiu Stelian Georgescu, despre care știm că într-o vreme a profesat jurnalismul, cu proză și versuri.




Să le luam pe rând, după adresarea felicitărilor și urărilor cerute de momentul aniversar, s-a trecut la prezentarea cărții, după tipic, chiar de către persoana mea, din care am să redau câteva  idei: Vladimir Belity este  un truditor vechi pe tărâmul literelor și participă activ la viața literară a urbei noastre. A apărut în volume colective, în antologii și a publicat patru cărți de poezie, incluzând-o și pe cea prezentă. Scrie o poezie densă, plină de sensuri, în tipare clasice de cele mai multe ori, motivele existențiale sunt majoritare iar trecerea timpului și influența asupra naturii umane pare prioritară.

Găsim în paginile ei o paletă largă de exprimări poetice, de la formele fixe precum rondelul, sonetul, poeme într-un vers, cele de inspirație niponă tanka și haiku-ul, până la poezia în vers liber. Spiritul de observație fin , exprimarea lapidară și abruptă alături de ludic și jocuri de cuvinte, meditații învăluite în melancolii și amestecul de fragil și impulsiv, de dur și delicat, fac deliciul acestui volum pe care îl recomand cu plăcere.

Claudiu Stelian Georgescu s-a prezentat cu o proză intitulată „Despre debut și alte începuturi”, un eseu aș zice, în care se glosează pe tema începutului în diverse domenii însistându-se pe cel al literaturii .

Scriitura nu este lipsită de inteligență, ironie fină și unele picanterii fac plăcută lectura dar apelarea la textele biblice mi s-a părut deplasată sau poate n-am înțeles intenția autorului.

 Grupajul de versuri conține poeme în proză, multe semănând cu reportajele jurnalistice cu un discurs poetic viguros. Claudiu este adeptul adresării directe, într-un registru metaforic restrâns, cu versuri ce par rostite dintr-o suflare. Ar fi bine să renunțe la rimele „accidentale”și la unele cuvinte cu încărcătură arhaică ce contravine stilului său, spre exemplu: dărătăcesc, coțcăiesc etc.

 Mai jos, vă propun din ce am ales:

 *

Hămesit lupul;

de foame și frig

 se visează oaie.

 *

Pe hornul casei

drept roza vântului

o turturică.

 *

Basmele desigur

se nasc în crepuscul

când lumina-i delir;

când soarele-n odăjdii

se tăvălește-n culori.

 
Artistul

Cu-n ochi interzis să vezi lumea.
 

Dimineață

Bursa de știri vinde vrăbii pe sârmă.

 
Iarnă retro

Ninge-n dezmăț de aseară

iar ceața-i stăpână-n oraș,

cerul așa ni-l furară

norii fuduli, cu pănaș...

Zboru-i sistat, nici o cioară

în zbor, că-i frigul nănaș,

ninge-n dezmăț de aseară,

doar ceața-i stăpână-n oraș,

că-n mari tăceri ne-nconjoară

ai iernii zglobii amorași,

ce-n scâncet ca de vioară

se vremuie-n chip poznaș,

.....Ninge-n dezmăț de seară!

 (Din volumul„Descântător splendorii ferecate”, Ed.Concordia, Arad, 2013, autor Vladimir Belity)

 ....................................................................................................
 
„De alfel, orice debut nu este original. El provine din alt debut anterior. Pentru un debut nou nu se petrece altceva decât o convertire a unor debuturi anterioare.

(...)Un poet, de pildă, este poet în el însuși, chiar dacă n-a apucat să-și publice poeziile . E o stare de spirit. Nu le-a publicat, dar poate le-a scris, deci el s-a lansat, dar nu în public, artistic, dar sub altă formă, așa cum îi este interiorul, solitar, fără fanfară, fără „zâmbeturi”de protocol, fără tam-tam. Un lucru bun totuși, ar crede unii, că n-are critică, nu poate fi acuzat, mânjit, atacat, făcut fărmițele, dar și ratat, ar crede alții, pentru că ar fi considerat laș, un „nevăzut”, un pelerin care nu există.

Deci, unde am rămas...Debutul poate fi, ca atare, o succesiune de alte debuturi. El nu este pur, ci excrescența altui debut anterior și de ce nu...interior”

(Autor- Claudiu Stelian Georgescu)


La Joy's

 Erau ei
implicați
în visurilivrești.
Aerul culturii
inunda
încăperea
cafenelei literare.
Arta plutea
rostită
pe rând
de oamenii
slovei.
Liniștea se
auzea
cu putere
în inimi,
iar sensibilitatea
aluneca
unduind
în
sufletele
lor
stinghere.
.................
(Autor-Claudiu Stelian Georgescu)  
Observator de serviciu, Constantin Butunoi. Foto: Rely Tarniceri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu