miercuri, 20 februarie 2013

Iarna-i blândă, cenaclul continuă…

Ca deobicei și duminica trecută, cenacliștii s-au adunat la Casa de cultură a Sindicatelor pentru a vedea/audia ce au mai pus la cale cei programați să urce pe scenă: Doina Bojidar – proză și Iulian Petrescu – Poezie.

Proza Doinei Bojidar, intitulată „Ultimul bal”, a cucerit auditoriul prin ritmul alert al acțiunii și prin momentele umoristice conținute. Autoarea a renunțat la limbajul dulceag și la idealizarea vieții rurale, practici întâlnite în alte scrieri care-i aparțin. Scenele pline de haz realizate provoacă și un sentiment de îngrijorare privind trecerea timpului, posturile grotești în care poate ajunge ființa umană.



Iulian Petrescu, cu noul său grupaj de poeme , a demonstrat că este în progres. Liricul este tot mai prezent în textele sale dar, trebuie să aibă în vedere eliminarea explicitările supărătoare, versurile să fie mai sugestive abordând o gamă mai largă de motive.

Și-au exprimat păreri în legătură cu prestațiile celor doi : Dacian Don, Petre Don, Eugen Pădurean, Monica Rodica Iacob, Livia Ciupav, Vladimir Belity etc.



Întrucât nu am întrat în posesia textului Doinei Bojidar, am ales numai textele lui Iulian Petrescu:

*
De nuelușa ei fermecată,
Care îmi încălzea trupul în miezul verii


**
Natura zgribulită
Își ascunde ramurile
Sub plapuma de omăt

***
Trenurile și-au întins șinele
Prea de vreme
Prea repede
Pentru anul ce ne bate-n geam

Observator de serviciu: Constantin Butunoi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu