duminică, 20 noiembrie 2011

În lipsa necriticului

În lipsa necriticului(Horia Șt. Simon pentru cine a uitat) s-a desfășurat și întrunirea de duminica trecută, care a avut ca actanți pe Domnica Pop – poezie și Ioan Henț - tot poezie. Dacă ar fi fost prezent, cu siguranță, cu un ochi ar fi râs și cu celălalt ar fi plâns. Nu aveai cum să nu te bucuri de frumusețea și eleganța micropoemelor Domnicăi Pop și să nu te apuce plânsul de prestația jalnică a lui Ioan Henț din care redau două mostre:„Ora cinci indică ceasul/Trenul încă n-a sosit!/Mișcări lente fac cu pasul/neputând a sta clintit”(Călătorie în zori) și „Într-o zi de Mai./Într-un colț de plai!/Mândra stațiune/Cu renume-n-lume/Mă-ndeamnă să sui/Pe coama muntelui/La mănăstire/Pentru pomenire.(Mândră stațiune)
Înainte de a consemna, în rezumat, discuțiile ce au avut loc precizăm că, din motive personale, Domnica Pop i-a încredințat prezenterea textelor Luciei Cuciureanu, care s-a achitat cu brio de „sarcina” primită.
Domnica Pop fiind un haijn reputat - are mai multe carți de haiku publicate- scrie o poezie esențializată, distihurile prezentate astăzi proclamă dreptul la trăire într-o notă expresionistă semănând, în unele cazuri, cu aforismele(Lucia Cuciureanu) Au frumusețe și gingășie în exprimare(Marius Golea) dar se face uz excesiv de semne de punctuație și au fost intonate inadecvat(Petru M. Haș); semnele de punctuație traduc intențiile autorului- amprentă personală(Rodica Oros)
Ioan Henț este un binecuvântat ce își tăiește cu bucurie creația care se apropie de cronica rimată, are șanse în domeniul epigramei(Petru M.Haș); un om bine dispus care se distrează la masa de scris, nu-și pune probleme privind rezultatul(Gh.Vesa)
Redăm, în cele ce urmează, câteva Poeme Phelyx din volumul Domnicăi Pop ,în curs de apariție, intitulat „Albastru”:

„În piața de păsări,
tristețea are aripi...

Mama-ngălbenită;
ca actul de naștere...

Imi duc zile, precum,
lemnele pe foc...

Scriu ceva despre cer;
o pasăre intră în verb”
O debutantă – Denisa Krantz - și prozatorul Marius Golea se vor produce în ședința următoare ce va avea loc în data de 27.11.2011.

A cronicărit Constantin Butunoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu